

General Instructions :

Read the instructions very carefully and strictly follow them :

- (i) This question paper comprises **11** questions. All questions are compulsory.
- (ii) The question paper contains three sections : Section A – Reading Skills Section B – Grammar and Creative Writing Skills Section C – Literature
- *(iii)* Attempt questions based on specific instructions for each part.

2/C/1 ^

P.T.O.*

SECTION A Reading Skills

- **1.** Read the following passage carefully :
 - 1 Happiness is like the sun; it is often hidden by the clouds of thoughts, worries and desires. We have to scatter and dissolve these clouds to experience happiness. You don't have to create it, all you have to do is calm your mind, because when there is a quiet mind and inner peace, there is happiness. It is not something far away and unattainable and does not depend on circumstances, objects or events. Happiness is an inseparable part of our consciousness, of our essence, but hidden and covered from sight by our thoughts, desires, and worries.
 - 2 The mind is always in a constant race from one thought to another, from one worry to another. It constantly moves from one object or task to another. This restlessness hides the happiness that is within you. It is like a choppy sea that hides the bottom. When the sea gets calm, you can see the bottom. In the same way, when the mind gets quiet, you sense the happiness that is within you.
 - 3 You cannot see a treasure at the bottom of a stormy and muddy lake although it is there. However, when the wind stops, the water becomes still and the mud sinks, you can see the treasure. The treasure is there, whether you see it or not. So is happiness. It is always here, only hidden by thoughts, desires and worries.
 - 4 You can experience more happiness in your life. Only your thoughts stand in your way of experiencing it. Next time you feel happy, stop for a moment and watch the state of your mind. You will be surprised to discover that it is calm, and there are almost no thoughts in your mind. Since the mind is not accustomed to stay in this peaceful state for long, it soon becomes active again, and the sense of happiness disappears.

5 Many people connect happiness to achievement of certain goals. This makes happiness a reward and not an emotion that must be felt. We forget that it is something that comes by looking inward rather than waiting for an external trigger. Once you start looking inwards, you will have to treat yourself as you would treat a valued friend. This will lead to happiness. Take time to appreciate yourself, your work and your accomplishments. Surround yourself with happy people and recall positive memories. It is important to recognise that you have the power to feel happy within you and with practice, it will be felt frequently.

Based on your understanding of the passage, answer the questions given below : $10 \times 1=10$

- (i) Why does the writer say that you have to scatter and dissolve these clouds to experience happiness ?
 - (a) Our thoughts and worries hide the true essence of our happiness.
 - (b) Our inner peace has to be dissolved to enhance true happiness.
 - (c) Our desires, thoughts and worries are a part of our consciousness and bring happiness.
 - $(d) \qquad These \ clouds \ don't \ show \ us \ the \ real \ truth.$
- (ii) Select the option that corresponds to the following relation below : Happiness is like the <u>sun</u>, hidden by <u>clouds</u> of worry.
 - (a) Happiness is where there is a <u>quiet</u> mind and <u>inner</u> peace.
 - (b) Less work is like a <u>breeze</u> which brings <u>happiness</u>.
 - (c) The choppy <u>sea</u> hides the <u>treasure</u> of happiness.
 - (d) The wind <u>blows</u> and brings <u>happiness</u>.

(iii) Select the option that displays what the writer projects, with reference to the following : (Paragraph 1)

Happiness is not something far away and unattainable.

- (a) doubt
- (b) caution
- (c) conviction
- (d) denial
- (iv) Select the phrase that states reference to the following reason (Paragraph 2) :

Opinion	Reason	
	This restlessness hides the happiness within	

- (v) The writer compares the choppy sea hiding the bottom to _____.
- (vi) Based on your reading of the text, list two reasons why the writer says 'happiness is an inseparable part of our consciousness'.
 - (a) _____
 - (b) _____
- (vii) What connect does the writer draw out between the treasure that cannot be seen and happiness ? (Paragraph 3)
- (viii) The writer says 'Next time you feel happy, stop for a moment and watch the state of your mind'. The state of your mind will be :
 - (a) resolute
 - (b) calm
 - (c) firm
 - (d) decisive

(ix) Supply one point to justify the following :

'Connecting happiness to achievement of certain goals makes it a reward, not an emotion.'

- (x) Evaluate the *inappropriate* reason for having the power to feel happy to be within ourselves.
 - (a) recalling positive memories
 - (b) appreciating yourself
 - (c) achievement of certain goals
 - (d) looking inwards
- **2.** Read the following passage carefully :
 - 1 There was a time when human interference was minimum, the number of wild animals was quite high and there was no problem of their protection or conservation.
 - 2 Due to the irrational use of natural and biotic resources of the Earth in the past, most of the wildlife has been destroyed beyond retrieval. According to an estimate, in India about 200 species of wild animals and birds have become extinct and another 2500 are on the verge of extinction. Some of them are black buck, chinkara, wolf, swamp deer, nilgai, Indian gazelle, antelope, tiger, rhinoceros, gir lion, crocodile, flamingo, pelican, bustard, white crane, grey heron, mountain quail, etc.
 - 3 In India, the Government and NGOs are taking keen interest in protection of wildlife. The Wildlife Protection Act, 1972, has several provisions for the conservation of wildlife. As many as 165 game sanctuaries and 21 national parks have been deployed to protect the natural habitat and wild animals. Apart from this, Wildlife Conservation Week is also celebrated from 1st to 7th October every year. But still there is a long way to go in this direction.

- 4 Preservation of wildlife does not mean a blanket protection to all faunal and floral species; rather it implies a proper, judicious control over the multiplication of plants and animals which interact together to provide a proper environment to man whose very existence is in peril today.
- 5. It is our urgent duty to protect the natural splendour of ecosystems and to evolve a system of coexistence with every living creature upon the Earth.



*based on IUCN Red List data

Based on your understanding of the passage, answer the questions given below : $10 \times 1=10$

(i) Infer one reason for the following, based on the information in the passage.

The number of wild animals was quite high and there was no problem of their protection or conservation.

(ii) Select the appropriate options to fill in the blanks.

Most of the wildlife has been _____ beyond _____ due to the irrational use of natural resources on the Earth.

- I. destroyed
- II. retrieval
- III. desertion
- IV. build
- V. revived
- (a) I and II
- (b) II and III
- $(c) \qquad III \ and \ IV$
- $(d) \quad IV \ and \ V$
- (iii) Complete the following analogy correctly with a word/phrase from the passage.

Flowers : Garden : : _____ : Sanctuaries

(Clue : Just like flowers are in a garden, similarly _____ are in the sanctuaries.)

(iv) Select the correct option to complete the sentence.

Judicious control over the multiplication of plants and animals which provide

- (a) natural splendour of ecosystem
- (b) proper environment to man
- (c) blanket protection
- (d) happy and comfortable living

- (v) According to the graph, which is the <u>most</u> vulnerable animal species and the <u>least</u> vulnerable from the graph.
 - I. Birds
 - II. Insects
 - III. Fishes
 - IV. Reptiles
 - V. Insects
 - VI. Mammals
 - VII. Molluscs
 - (a) I and II
 - (b) III and IV
 - (c) V and VI
 - (d) VI and VII

For the Visually Impaired Candidates only in lieu of Q. No. 2 (v):

Name any two vulnerable animal species from the passage.

(vi) Fill in the blanks by selecting the correct option.

The Wildlife Protection Policy has several provisions for ______ of wildlife.

- (a) conservation
- (b) safety
- (c) habitation
- (d) well being
- (vii) Substitute the word <u>extinction</u> with *one word* similar in meaning from the passage.

Many species are at the verge of <u>extinction</u> because of carelessness of human race.

- (a) multiplying
- (b) disappearance
- (c) diseased
- (d) poaching
- (viii) List any two examples of Government and NGOs trying to protect the wildlife.
- (ix) List one reason why the Government makes certain recommendations for protection of wild animals.

- (x) Select the option that can be the best title for the passage.
 - (a) Wild Animals
 - (b) Sanctuaries
 - (c) Natural Resources
 - (d) Conservation of Wildlife

SECTION B Grammar and Creative Writing Skills 20 marks

3. Attempt any *ten* of the following twelve questions : $10 \times 1 = 10$

- (i) Fill in the blank by choosing the correct option.His offence was grave but he _____ with a fine.
 - (a) got back
 - (b) got through
 - (c) got over
 - $(d) \qquad \text{got off} \qquad$
- (ii) Read the conversation between Ria and her mother. Complete the sentence by reporting Ria's reply correctly.

Mother: Ria, you went to the market. Is it crowded?

Ria : The market is always crowded with people.

In response to the question about the market, Ria replied that

- (iii) Select the correct option to fill in the blank for the given line.With your cooperation, we _____ win the match.
 - (a) must
 - (b) ought
 - (c) shouldn't
 - (d) might

(iv) Select the option that identifies the error and supplies the correction for the following line :

Nearly all the sports practised nowadays is competitive.

Option No.	Error	Correction
(a)	Nearly	Really
(b)	practised	practices
(c)	is	are
(d)	competitive	comparable

(v) Complete the given narrative by filling in the blank with the correct option :

When he _____ is not known.

- (a) will arrive
- (b) has arrived
- (c) will have arrived
- (d) arrived
- (vi) Fill in the blank by using the correct form of the word in the bracket.

A homestay is _____ (stay) in someone's house as a paying guest for a short period of time.

(vii) Report the dialogue between Priti and Meeru, by completing the sentence.

Priti : Life's pretty dull. I need a job.

Meeru : What kind of job are you interested in ?

In response to Priti's claim that she needed a job, Meeru

(viii) Identify the error in the given sentence and supply the correction.Honesty not only succeed in the long run but also brings about mutual trust and confidence.

Use the given format for your response.

Error	Correction

- (ix) Rachita shared some information with Reena about the trek in the mountains. Report Reena's question.Was the trek difficult ?
- (x) Fill in the blank by choosing the correct option.
 - We _____ obey the natural laws.
 - (a) can
 - (b) could
 - (c) must
 - (d) might
- (xi) Select the correct option to complete the narration of the dialogue between the Postmaster and Rama.

Postmaster : Rama, show me a document to verify your identity.

Rama : Sure, I will show you my driving licence.

The postmaster asked Rama to show him a document to verify her identity to which Rama affirmed and said

- (a) that was her driving licence.
- (b) this was her driving licence.
- (c) this is her driving licence.
- (d) that she would show him her driving licence.
- (xii) Identify the error and supply the correction.

Both the boys have got a scolding but either of them paid heed. Use the given format for your response.

Error	Correction

- 4. Attempt any *one* from (A) and (B) given below :
 - (A) You are Sudha/Santosh staying in Payal Bagh. Your house is facing the local market and the main road. Consequently there are a large number of children and adults begging in the market and the red light. Since there are a lot of eateries in the market, it is painful to see children of all ages begging. Write a letter in about 100 120 words to the editor of a national daily drawing attention to this problem. Express your concern regarding children not going to school, taking drugs and indulging in petty crime.

5

- (B) The recent monsoon has left behind a trail of woes from potholes to blocked sewage and outbreak of malaria and dengue. This has not happened for the first time and residents have repeatedly complained about the issue. The bad roads and traffic jams are additional problems. Write a letter in about 100 120 words to the Commissioner, Public Works Department, drawing attention to the problems which seem to have become an annual affair with no hope of any relief. You are Rasili/Rashid.
- **5.** Attempt any *one* from (A) and (B) given below :
 - (A) The bar graph given here, depicts the adult literacy rate in two states of India. Write an analytical paragraph in 100 – 120 words drawing comparison between the two and write possible reasons for this difference.



Adult Literacy Rates

For the Visually Impaired Candidates only in lieu of Q. No. 5 (A) :

'A high literacy rate directly impacts the development of a state.' Write an analytical paragraph of about 100 - 120 words on the above statement.

OR

12

(B) On the basis of the given bar graph, by analysing and carefully understanding the data, write an analytical paragraph.
 A survey conducted about the use of Internet by the students shows that the students are using the Internet more than they did earlier. The graph depicts for what purposes the Internet is being used. Write an analytical paragraph drawing a comparison in 100 - 120 words.



For the Visually Impaired Candidates only in lieu of Q. No. 5 (B) :

The table below contains information about air pollution, its impact and effect on the environment. Study the information carefully and then write an analytical paragraph to summarise it in your own words.

	Air Pollution	Impact	Effect
1	Gases	Global	Breathing problems, effect on Global Warming
2	Coal Burning	Local	Short term, Immediate
3	Vehicles	Local	Immediate, Smog, Short term
4	Industry	Water Pollution	Long term, Immediate and in the future

SECTION C

Literature

40 marks

- **6.** Attempt any *one* from (A) and (B) given below :
 - (A) Read the following extract and answer the questions that follow : $5 \times 1 = 5$

"Don't you want to have a look a the sights, now that you're here ?"

"All by myself? Oh, I'd be much too afraid."

Greatly amused by the girl's way of speaking, the conductor said, "But you weren't afraid to come in the bus."

"Nothing to be afraid about that," she answered.

- (i) Why did the girl not want to look at the sights ?
 - (a) She had seen them before.
 - (b) She disliked visiting historical sites.
 - (c) She did not want to go with the conductor.
 - (d) She feared going by herself.
- (ii) Fill in the blank with *one* word only.

The conductor's _____ clearly comes through when he hears the girl speaking.

- (iii) Select the option that correctly captures the application of the word 'sight' as used in the extract.
 - (a) Rashid could not sight the tiger.
 - (b) Rashi lost his sight in the left eye.
 - (c) The General ordered the soldiers not to shoot at <u>sight</u> when they saw the enemy.
 - (d) Rashid was fascinated by the <u>sights</u> of the city as he went on a tour.

- (iv) The last line indicates the girl's
 - (a) self-confidence
 - (b) worry
 - (c) fear
 - (d) anxiety
- (v) Complete the analogy using a word from the text.entertained : amused : : apprehensive : _____.

OR

(B) Read the following extract and answer the questions that follow : $5 \times 1=5$

- Lomov : He is old, but I wouldn't take five Squeezers for him. Why, how can you ? Guess is a dog; as for Squeezer, well it's too funny to argue. Anybody you like has a dog as good as Squeezer... you may find them under every bush almost. Twenty-five roubles would be a handsome price to pay for him.
- Natalya : There's some demon of contradiction in you today, Ivan Vassilevitch. First you pretend that the Meadows are yours; now, that Guess is better than Squeezer. I don't like people who don't say what they mean, because you know perfectly well that Squeezer is a hundred times better than your silly Guess. Why do you want to say he isn't ?
- Lomov : I see, Natalya Stepanovna, that you consider me either blind or a fool. You must realise that Squeezer is overshot !
- (i) To pay a 'handsome price' most nearly means :
 - (a) to pay good looking money
 - (b) to pay for a good looking dog
 - (c) to pay a lot of money
 - (d) to pay less money

(ii) Fill in the blank with *one* word only.

Lomov degrades Squeezer by commenting that dogs like him are very _____.

- (iii) What is the demon of contradiction in what Lomov says ?
- (iv) Based on the given extract, state whether the following statement is *True* or *False*.

The argument between Natalya and Lomov is a lover's quarrel.

- (v) Lomov argues that
 - I. Squeezer is more intelligent than Guess.
 - II. Natalya does not love animals.
 - III. Guess is a better dog than Squeezer.
 - IV. Natalya disagrees with Lomov's opinion.

Choose the correct option :

- (a) I and III
- (b) Only III
- (c) II and IV
- (d) III and IV
- 7. Attempt any *one* from (A) and (B) given below :
 - (A) Read the following extract and answer the questions that follow : $5 \times 1=5$

Belinda embraced him, Mustard licked him,

No one mourned for his pirate victim.

Ink and Blink in glee did gyrate

Around the dragon that ate the pirate.

Answer in one word only :

(i) Mustard was happily licking the _____.

- (ii) Belinda embraced Mustard
 - I. out of shock II. out of helplessness

IV.

out of gratitude

III. out of happiness

Choose the correct option :

- (a) I and IV (b) Only III
- (c) II and III (d) III and IV
- (iii) Why were Ink and Blink happy ?
- (iv) Complete the analogy and choose the word from the extract that means the opposite of the given word.

Day : Night : : Steady : _____

- (v) The phrase 'no one mourned' most nearly means
 - (a) no one celebrated
 - (b) no one embraced him
 - (c) no one felt sad
 - (d) no one paid a tribute to him

OR

(B) Read the following extract and answer the questions that follow : $5 \times 1=5$ Some say the world will end in fire

Some say in ice.

From what I've tasted of desire

I hold with those who favour fire.

But if it had to perish twice,

I think I know enough of hate

To say that for destruction ice

Is also great

And would suffice.

(i) Complete the analogy with reference to the text.

wish : desire : : die : _____

- (ii) Complete the sentence appropriately.
 It is clear that alliteration is the poetic device used for 'world will...' because ______. (Clue explain how alliteration applies here)
- (iii) State whether the following statement is *True* or *False*.

The poet believes that both feelings like indifference and jealousy, and violence and rage will end the world one day.

(iv) Select the appropriate option to complete the sentence, according to the extract.

I ______ those who favour ice.

- (a) disbelieve
- (b) support
- (c) betray
- (d) belittle
- (v) Complete the analogy with a word from the extract.

construction : destruction : : _____: dissatisfy

- 8. Answer any *four* of the following questions in about 40-50 words each: $4 \times 3=12$
 - (a) Why was the young seagull afraid to fly with his family members ?
 - (b) Why does Anne think that 'paper' has more patience than 'people'?
 - (c) The people of Coorg have a tradition of courage and bravery. How has it been recognized in modern India ?
 - (d) What happened when Maxwell took Mijbil to the bathroom? What does it tell us about Mijbil ?
 - (e) Explain briefly the central idea of 'The Ball Poem'.

- 9. Answer any *two* of the following questions in about 40-50 words each: $2 \times 3=6$
 - (a) Why is Dr. Herriot tempted to keep Tricki on as a permanent guest ?
 - (b) Why did Ausable frame the story of the balcony ?
 - (c) What happened when Mr. and Mrs. Hall entered the stranger's room ?
- **10.** Answer any *one* of the following questions in about 100 120 words :

6

6

(a) Timely help and sympathy are a great help for those who are in grief. Gautama Buddha helped Kisa Gotami by his kind words and guidance in overcoming her grief. It is a big relief for grieving persons if support and care are extended to them. How are kindness and sympathy important in a peaceful and joyful life ?

OR

- (b) Physical beauty is not permanent, but the beauty of character or internal beauty is permanent. Justify on the basis of your reading of 'For Anne Gregory'.
- **11.** Answer any *one* of the following questions in about 100 120 words :
 - (a) 'Put the fear out of your heart and you will be able to speak like anyone else.' These words of encouragement from the teacher highlight that change of social attitude and encouragement can help a child like Bholi to become confident and face the world bravely. On the basis of the lesson 'Bholi', write how social attitudes towards Bholi made her an introvert. What should be done to help such children to face the world bravely ?

OR

(b) Matilda's over-ambitiousness was the cause of her destruction. Justify.